10 Mart 2020 Salı

İnşaat Malzemeleri Ve Teminleri


İNŞAAT MALZEMELERİ

            Yapılar altyapı ve üstyapılar olmak üzere iki ayrı kısımda incelenmektedir. Dolayısıyla yapının her bölümü için farklı imalatlar yapılmakta ve buna uygun malzeme seçimi yapılmaktadır. Yapıların tasarlanmasından teslim sürecine kadar birçok mühendis, mimar ve işçi gibi çalışanlar hizmet vermektedir. Dolayısıyla yapının tasarımının yanında işçiliği ve malzeme seçimi de oldukça büyük önem taşımaktadır. İnşaat malzemeleri yapılacak olan yapının kalitesini belirleyen en önemli faktördür. Kaliteli malzeme ve işçilik; kaliteli binalar demektir. Ülkemizde birçok yapı problemi ne yazık ki malzemelerin temininin doğru bir şekilde yapılmadığından dolayı problemler yaratmaktadır.

 İnşaat Malzemelerinin Temin Aşaması

            Kullanılan inşaat malzemeleri projenin mimarı tarafından daha tasarım aşamasında iken tür olarak belirtilmektedir. Ön tespit gerçekleştirildikten sonra malzemeyle ilgili kalite, ebat, adet gibi faktörler göz önüne alınarak malzemelerin temin aşamasına geçilmektedir. En çok önem verilen nokta ise performans ve fiyat konularının üzerinde etkin araştırmalar yapılmasıdır. Firma araştırması mutlaka yapılmalıdır. Mühendis ve mimarlar gereken özeni gösterdikleri takdirde inşaat malzemeleri temin edilirken herhangi bir problem yaşanmayacak ve inşaatlar sorunsuz devam edebilecektir.

 Malzeme Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

            Malzeme seçimi yapıldığında, kullanılacak malzemelerin kullanımına dair herhangi bir sakınca bulunmadığı ve güvenilir malzemeler olduklarına dair Malzeme Güvenliği bilgi Formu’nun istenmesi ve bulunması gerekmektedir. Kaba yapı malzemeleri seçiminde hassas davranılmalı ve gereken dikkat sağlanmalıdır. Bu nedenle de Bayındırlık Bakanlığının Genel Teknik Şartnamesine bakılarak malzeme yetkinliğinin ve de kullanımının uygun olup olmadığı konusunda bilgi toplanmalıdır. Kullanılan malzemelerin kaliteli ve uygun olması da yapının ileriki zamanlarda oluşabilecek türlü problemlere karşı önceden önleminin alınması demek olacaktır. Bina daha uzun ömürlü olacak ve nihai dayanımları ile kullanım süreleri orantılı olacaktır. Ayrıca sürekli olarak bakım masrafı oluşmayacak ve böylelikle de bütçeye katkı sağlanacaktır.

 İnşaat Kullanılan Malzemeler

            İnşaat malzemeleri genellikle uygunluk kontrolü için mühendis ve mimarın istekleri doğrultusunda alınmaktadır. Mühendis ve mimarlar malzemeler için öncesinden araştırmalar yapmakta ve kalite ile uygun fiyatları birleştirerek malzeme talebinde bulunmaktadırlar. İnşaat malzemeleri olarak birçok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeler genel olarak; çelik, ahşap, çimento, kum, agrega, gaz beton, membran, yalıtım malzemeleri, beton çivileri, donatılar, çatı malzemeleri, çatı kaplama malzemeleri, alçı, asansör, elektrik tesisatı için kullanılan malzemeler, alçı, kireç, cam, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri, seramik, plastik, doğal taş, tuğla ve kiremit gibi malzemelerdir.

            Bu malzemeler birçok şantiyede kullanılan genel malzemelerdir. Bunun yanında şantiyedeki zemine göre, yapılan binaya göre ve ihtiyaca göre kullanılması gereken ek malzemeler de bulunmaktadır. Mühendislik hesaplamalarında her inşaat malzemeleri için uygulama alanlarında farklı katsayılar belirlenmiş ve bu katsayılar üzerinden hesaplamalar yapılarak metraj ile hak ediş oluşturulmaktadır. Böylece ne kadar malzeme gerektiği, kullanılan malzeme miktarı, birim fiyatlar gibi birçok fiyata erişilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder