3 Mart 2020 Salı

Ahşap Merdiven İle İlgili Bilinmesi Gereken Herşey

Hepimizin bildiği gibi merdivenler binlerce yıldır insanoğlunun yaptığı çoğu yapıda bulunmuştur. Birçok merdiven çeşidinin arasından yapılabilecek en iyi tercihlerden biri ahşap merdivendir. Özellikle İstanbul ahşap merdiven kullanılması gereken birçok eve sahiplik yapmaktadır. Günümüz de en çok tercih edilen ahşap merdiven modelleri; ahşap, metal ve cam elyaftır.

            Ahşap merdiven modelinin tavsiye edilmesi ve daha çok tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden ikisi ahşabın temizlemenin kolaylığı ve bakım için fazla çaba gerektirmemesidir.
 Ayrıca ister ev içinde ister başka bir yapıda olsun ahşap merdiven doğru renkte ve doğru konumda seçilir ise mekana güzel bir atmosfer ve şıklık katacaktır.

 Ahşap Merdiven Modelleri

            Ahşap merdiven bakanlar için çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; omurgalı ahşap merdiven, cam korkulukla ahşap merdiven, ahşap yanaklı merdivenler, helezon merdivenlerdir. Bu merdivenler arasından merdiven yapılacak yapıya uygun olanı seçmek çok zor değildir.

            Evinizin ve ya ahşap merdiven yaptırmak istediğiniz yapının dekorasyon, duvar rengi ve ya parke rengine uyumlu renkte ahşap ile ve uyumlu tasarımdan olmasına dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri de genişliği olmalıdır. Merdiven bulunduğu yapıyı daraltmamalı genişliği iyi ayarlanmalıdır. Ayrıca yapılan merdivenin sağlamlığına, suya ve ya neme dayanıklılığının iyi olmasına önem gösterilmelidir. Ev içi için merdiven alırken evin içinde çocuk olup olmamasına dikkat edilmelidir.

 Ahşap Merdiven Fiyatları

            Ahşap merdiven fiyatları seçilen modele göre farklılık göstermektedir. Geniş ve iyi ahşaptan yapılan bir merdiven 7.000-10.000 arası olurken daha ince bir ahşap merdiven 1.000 lira olabilmektedir. Bahçe içi ahşap merdivenler fiyat olarak daha uygun olmaktadır. Ev içi ahşap merdiven seçimi yapılırken fiyat baz alınarak yanlış tercihlerden kaçınılmalıdır. Özellikle dubleks evlerde merdiven salonun ortasında olduğundan evin atmosferini bozmamalıdır.

 Ahşap Merdiven Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

            Bu konuda ilk olarak evinizin içinde ayakkabı kullanıp kullanmamanızdır. Eğer ev içinde ayakkabı kullanımı var ise sert ağaç yani kayın ağacı, meşe ağacı, sapelli ağacı ve ya ıroko ağacı gibi türleri tercih etmelidir. Böylece ahşabın ayakkabı tanının sertliği ile aşınmasının önüne geçilmiş olup ahşap merdivenin uzun ömürlülüğü garantilenmiş olur. Eğer ev içinde ayakkabı kullanımı yok ise tercih edilmesi gereken en iyi ağaç türü 1. sınıf çam ağacıdır. Neme karşı son derece dayanıklı olan bu ağaç türü en az sert türler kadar dayanıklıdır. Hatta sert ağaç türü olan kayından daha dayanıklı olduğu test edilmiştir. Sert ağaç türlerinde ise en çok tercih edilen meşe ağacıdır.

            Suya ve neme oldukça dayanıklı olan meşe ağacının elastikiyet, büzülme ve kırılma gibi özellikleri neredeyse sıfırdır. Meşe ağacının fiyatı kayına ağacına göre oldukça pahalıdır. Fakat taşıdığı özellikler ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih konusunda diğer sert ağaç türlerini geride bırakmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder