10 Mart 2020 Salı

Apostil Hizmeti Nedir?

Bir ülke içindeki kamu evrakının resmiyet kazanmasının sonrasında başka bir ülkede geçerliliğini koruması adına illerde valiliklerden ilçelerde kaymakamlıklardan alınan belgeye apostil denilir. Bir nevi ücretsiz evrak tasdik durumudur. Noter onaylı belge bu tasdik ile farklı ülkelerde yasal geçerliliğini sürdürür. 5 Ekim 1961 yılından bu yana Uluslararası belge dolaşımı yasallaştırılmıştır. Ülke dışına çıkacak olan evrakın tanınması için evrakın apostil edilmesi gereklidir. Bunun için tercüme büroları hizmet vermektedir. Türkiye’deki diplomanızın Almanya’da geçerliliğe sahip olmasını istiyorsanız diplomanızın apostil edilmesi gereklidir.

 Apostil Sözleşmesi Nedir? Apostil Sözleşmesinde Yer Alan Bilgiler Nelerdir?

 Sözleşmeye katılan ülkelerde kullanılacak olan kamuya açık belgeler apostil sözleşmesi ile basitleştirilmiştir. Sözleşmeye katılan ülkelerde ya da bölgelerde kullanılması hedeflenen bu belgeler uygulandığı yardı bölgelerinde yetkili görevliler tarafından onaylanmasıdır.
 Her apostil’e uygulanan bireysel numaralar ardışık olarak numaralandırılır. Standart olarak tanınan apostille de bir mühür ve on zorunlu referans yer alır. Belge içerisinde;
 Ülkenin adı
 Belgeyi imzalayan kişinin adı
 İmzasız belgeler var ise hareket ettiği kapasite
 Mühür ya da damgayı veren makam
 Sertifikasyon belgelendirme tarihi
 Sertifikayı veren makam
 Sertifika sayısı
 Sertifikayı veren makam damgasu ya da sertifikayı veren makamın imzası
 Yer alır.

 Apostil İşlemi Hangi Kurumlarda Yapılır?

 Ülkemizde illerde valilikler, ilçelerde ise kaymakamlıklara bu belge için başvuru yapılabilir. Bunun yanında bazı adli belgeler için ağır ceza mahkemeleri başkanlıkları da bu belgeyi onama yetkisine sahiptir. Apostil işleminin amacı apostil taraftarı ülkeler arasında resmi dokümanların geçerlilik işlemlerinin konsolosluk prosedürlerine maruz kalmadan hızlı bir şekilde halledilmesini sağlamaktır.

 Apostil İşlemleri İçin Randevu Almaya Gerek Var mı?

 Kaymakamlıklardan ya da valiliklerden apostil onay işlemi için randevu alınması gerek yoktur. Kısa bir süre içerisinde noter tasdiki yapılan evrak, kim tarafından hangi tarih ve merci ile tasdik olunduğunu beyan eden yazı dokümanı olarak hazırlanır.

 Apostil Onayı Ücretli midir?

 Tamamen ücretsiz olan apostil onayı işlemi sizin onayınız dâhilinde tercüme büroları tarafından yapılmaktadır. Bunun için onay işlemini yapmasını talep ettiğiniz kurum ya da kuruluş için yazılı olarak ibrazda bulunmanız gereklidir. Her ülke tarafından apostil işlemleri için farklı kurum ya da kuruluşlar yetkilidir. 5 Ekim 1961 Lahey sözleşmesine katılan ülkeler uygun gördükleri kurumlara bu yetkiyi vermişlerdir.

 Apostil İşlem Sırası Nasıldır?

 Üniversite diploması için bu işlemi yapmak istediğinizde;
 Öncelikle Türkçe olan belgenin İngilizceye çevrilmesi gereklidir. Bunun için noter yeminli tercüme bürosu ile iletişime geçmeniz gereklidir.

 Tercüme işlemleri başlar. Evrak kaşelenerek onaylanır. Bu şekilde evrakınız resmiyet kazanır.
 Tercüman yemin zaptının bulunduğu noterlerce tercümesi yapılan evrakın onaylanma işlemi gerçekleşir.

 Süreç boyunca evrakın aslının da işlemleri yapan kişinin elinde bulunması avantaj sağlayacaktır.
 Evrak noter tarafından onaylandıktan sonra valiliklere ya da kaymakamlıklara götürülerek apostil işlemi tamamlanmış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder