4 Mart 2020 Çarşamba

Enerji Kimlik Belgesinin Avantajlar Nelerdir

5627 sayılı yasa uyarınca binalarda enerji kimlik dokümanı alımı zaruri hale getirildi. Bu yasanın temelinde ülkemizin enerji kaynaklarını randımanlı kullanmak yatıyor. Bu bilgiden hareketle enerji kimlik dokümanı nedir sualine verilecek temel bir cevap var. Bu cevap, "vesikanın binaların enerji kullanım performansını değerlendirmesi" şeklinde izah edebilir. Sahip olunan bu vesika, bina sahipleri için bir hayli avantajı da sunmaktadır.
   Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
  Enerji kimlik belgesinın sağladığı avantajları bilmek için evvela enerji kimlik belgesi nedir konusunu incelemek ihtiyaç duyulan. Mevzubahis belge, binalarda kullanılan enerji sistemlerini ve bina izolasyonunu değerlendiren bir vesikadır.
  Yapılan inceleme neticeninde binalara bir performans değeri belirlenmektedir. Verilen değerler A ve G arasındaki bir sınıflandırmaya sahiptir. Binanın iyi derecede enerji performansına sahip olması için en az C değeri alması koşuldur. 10 sene geçerliliğe sahip olan bu belge, binaların enerji tüketimi konusundaki eksiklerini gidermesini sağlar.
   Etrafsal Duyarlılık ve Enerji İsrafının Engellenmesi
  Dünyanın nüfusu malum hızla yükseliyor. Buna karşılık sahip olunan enerji kaynakları hayli hudutlu. Bu kaynakların randımanlı kullanılması, gelecek nesiller hesabına büyük ehemmiyet teşkil ediyor. Ortaya konulan veriler ise bunun tam tersini göstermektedir. Çünkü yüksek miktarlardaki enerji, binalardaki izolasyon yetersizliği ve kötü enerji sistemleriyle israf ediliyor.
  Bu bilgiler enerji kimlik belgesi nedir sualine daha net bir cevap ortaya koymaktadır. Enerji kimlik belgesi, binaların enerji tüketimini iyileştirmeyi amaçlar. Bununla beraber ülkemizin ve dünyanın enerji kaynaklarının daha az kullanılmasını sağlar. Yalıtımı ve enerji sistemleri iyi olan bir binada az enerjiyle tüm ihtiyaçlar karşılanabilir. Bu vaziyet, etrafsal duyarlılık adına atılan değerli bir adımdır.
   Daha Az Enerji Faturası Ödemek
  Bilhassa kış aylarında enerji faturalarının yükselmesi, birçok kimseyi mağdur etmektedir. Bu konunun temelinde enerjinin israf edilmesi bulunmaktadır. Bir binanın yeterli düzeyde ısınması, enerji sistemlerinin performansına bağlıdır.
  Yalıtım yapılmamış, dışarıdaki soğuk havayla direk temas eden binalarda enerji sarfiyatı fazla olur. Ayrı olarak kullanılan enerji sistemi aletlerinin A sınıfı olması, enerji israfını engeller. Enerji kimlik belgesi değerlendirmesi, bu sistemlerinin tümünü gözden geçirir. Binayı enerji kullanımı itibariyle şart olan şekilde tertip etme fırsatı sunar. Dolayısıyla enerji kimlik belgesi performansı yüksek olan binalarda enerji israfı olmaz. Bu durum faturalara da yansıyan bir etkendir.
   Binaların Satış Ve Kira Değerlerine Pozitif Tesir
  Yürürlükte olan yasalar uyarınca enerji kimlik belgesinın alınması mecburidir. Bu vesikaya sahip olmayan binaların satışının yapılması ve kiralanması . Bununla beraber enerji kimlik belgesinda enerji performansı yüksek binaların satış ve kira değerleri yükselir.
  Sözgelişi A, B ve C sınıflarında enerji performansına sahip binalar, satış ve kiralamada daha avantajlıdır. Enerji kimlik belgesi performansı, artık bina kiralama ve satışlarında dikkate alınan bir unsudur.   Bu bilgilerden hareketle, enerji kimlik belgesinın, bina sahiplerine bir hayli avantajı getirdiğinden söz edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder