4 Mart 2020 Çarşamba

Enerji Kimlik Belgesi Kimler Alabilir


5627 sayılı Enerji Verimliliği kanunu ile çıkartılan ve zorunlu hale getirilen enerji kimlik belgesi, enerji israfını önlemekte olup enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Çamaşır ve makinesi ve buzdolabı gibi beyaz eşyalarda bulunan enerji kimlik belgesi enerji performans sınıflandırmasını göstermektedir. A sınıfı en verimli olarak kabul edilirken, G sınıfı en düşük seviyedir.
  Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu mudur?
  Her bir enerji sisteminin, enerji kimlik belgesi olması gerekmektedir. Özellikle beyaz eşya alımında bulunacak olanlar, enerji kimlik belgesine dikkat etmekte ve enerji kimlik belgesi olmayan bir ürün satın almamaktadır. Binalar için de enerji kimlik belgesi olmak zorunda olup bina genelinde ne kadar enerji tüketildiği meydana çıkmaktadır.
  Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olur?
  Enerji kimlik belgesinin alınması zorunlu olmasından dolayı kanun kapsamında idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Enerji Verimliliği Kanunu ile enerji kimlik belgesi bulunmaması durumunda uygulanacak ceza açıkça belirlenmiştir. Binalar enerji kimlik belgesi almayı düşünüyorsa; mimar, ısı yalıtım, mekanik tesisat, elektrik projeleri eksiksiz olarak hazırlanmalıdır.
  Yeni alınmış bir enerji kimlik belgesinin 10 yıl geçerliliği bulunmaktadır. Asgari olarak binaların enerji tüketim ihtiyacını belirleyen enerji kimlik belgesi, yeni binaların yanı sıra mevcut binalarda da zorunludur. İdari para cezası ile karşılaşmak istemeyenler, mutlaka enerji kimlik belgelerini almalıdır. Enerji kimlik belgesi olmayan binalar satılamadığı gibi kiralama işlemi de yapılamamaktadır.
  Enerji Kimlik Belgesi Fiyatı Ne Kadar?
  Enerji kimlik belgesine sahip olmak için ödenen ücret için belirli bir standart fiyat olmamakla birlikte değişiklik göstermektedir. Binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden bir fiyat belirlenmektedir. Enerji kimlik belgesini tek bir daire alamamasının nedeni, binaya verilen bir belge olmasıdır. Enerji kimlik belgesi verilmeden önce mimari proje incelenmektedir.
  Müstakil evler için enerji kimlik belgesi fiyatı daha yüksek olurken, daire sayısı fazla olan binalarda daha az bir ücret ödenmektedir. Büyük ve basit projeler için enerji kimlik belgesi çok düşük bir fiyattan satın alınabilmektedir. Enerji kimlik belgesi alacak olan bir bina, yan binadaki komşuları ile müracat ederse, indirim kazanmaktadır.
  Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?
  2020 yılı ile birlikte bütün binalarda enerji kimlik belgesi aranmakta olduğundan, insanlar nereye müracat etmesi gerektiğini öğrenmek istemektedir. Enerji kimlik belgesinin alınması konusunda yardımcı olan kurumlar mevcut olmakla birlikte uyulması gereken bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Kurumların bünyesinde yetkili olarak çalışan mühendisler, binaların yalıtım ve aydınlatma sistemlerini incelemektedir.

 Gerekli incelemelerin yapılması ile birlikte binalar A'dan G'ye kadar sınıflandırılmakta ve bu değerler doğrultusunda enerji kimlik belgesi hazırlanmaktadır. Enerji kimlik belgesinin düzenlenebilmesi için belirli bir ücret ödemesi yapılmaktadır. Ödenecek olan ücret, binanın metrekaresine göre değişiklik göstermektedir. Enerji kimlik belgesi hazırlanması süreci hızlı bir şekilde işlemekte olup kısa süre içerisinde belge teslim edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder