10 Mart 2020 Salı

Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Sorgulaması Nasıl Yapılır

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren bütün binaların enerji kimlik belgelerinin olması gerekiyor. 2011 tarihinden sonra inşa edilen bütün binalar bu belgeyi almak zorundalar. Aksi takdirde iskan verilmiyor. Mevcut binalar da başvuru yaparak enerji kimlik belgelerini çıkarmak zorundalar. Aksi takdirde bina sahiplerini evlerini kiralayamayacaklar ve satamayacaklar.

 Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

 Binaların enerji performans durumunu gösterir belgedir. Yani, bu belgeyle binanızın ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su için yıllık ne kadar enerji harcadığını görebiliyorsunuz. Beyaz eşyalarda olduğu gibi belgenin üzerinde de A’dan G’ye kadar enerji sınıflandırması bulunuyor. A en verimli, G ise en verimsiz enerji sınıfı durumunu temsil ediyor

 Enerji kimlik belgesini almamanın herhangi bir cezai yaptırımı bulunmuyor. Fakat kiralama, alım-satım işlemleri yapacaksanız bu belgenin bulundurulması mecburidir. Ayrıca enerji kimlik belgesine ve sahip olduğu enerji değerine göre bina için konut kredisi çekebiliyorsunuz. Örneğin; A sınıfı belgeye sahip binadaki bir daire değerinin %90, B sınıfına sahip daire değerinin %85, C sınıfına sahip daire değerinin %80’i kadar kredi alabiliyorsunuz.

 Enerji Kimlik Belgesi binanın ne kadar verimli olduğunu gösterir. Binada daire satın alırken ya da kiralarken Enerji Kimlik Belgesi sınıfına göre tercih yapabileceksiniz. Ayrıca A sınıfına sahip binalardaki dairelerde daire değerinin %90'ına kadar, B sınıfına sahip binalardaki dairelerde daire değerinin %85'ine kadar, C sınıfına sahip binalardaki dairelerde ise daire değerinin %80'ine kadar kredi alınabilmektedir.

 Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Sorgulanır?

 Oturduğunuz binanın veya satın almak istediğiniz binanın enerji kimlik belgesi sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Tarayıcınıza turkiye.gov.tr yazarak, sisteme giriş yapıyorsunuz. Enerji kimlik belgesi uygulamasından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur. İsterseniz direk bakanlığın sayfasına gidebilirsiniz. Ana sayfadaki arama kutucuğuna enerji kimlik belgesi sorgulama yazdığınızda da bakanlığın ilgili bölümü çıkıyor.

 Bakanlığın ilgili ekranında “ikamet ettiğim bina” ve “diğer binalar” seçenekleri bulunuyor. Tercih ettiğiniz birini işaretleyip, “sorgula” diyorsunuz. Ekrana binanızın veya sorgulattığınız binanın enerji kimlik belgesinin olup, olmadığı çıkıyor.

 Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

 1 Ocak 2020 yılı itibariyle dairelerin kiralanması ve satılması işlemlerinde enerji kimlik belgesi bulundurulması zorunlu hale geldi. Eğer dairenizi kiralamak veya satmak niyetindeyseniz bu belgeyi almak zorundasınız. Aksi takdirde dairenizi ne kiralayabilir ne de satabilirsiniz.

 Enerji kimlik başvurusu için binanızda yönetici varsa, bina adına o başvuruyor. Yönetici yoksa binadan herhangi biri de başvurabiliyor. Enerji kimlik belgesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkili kıldığı
 Enerji Verimliliği Danışmanlığı firmaları veriyor. Yetkili firmaların listesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ya da Çevre Şehircilik Bakanlığının web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

 Enerji Kimlik Belgesi İçin Hangi Belgeler İsteniyor?

 Tercih ettiğiniz veya size en yakın bir Enerji Verimliliği Danışmanlığı’na başvuruyorsunuz. Öncelikli olarak sistem üzerinden binanızın enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi yapılıyor. Binanızda enerji kimlik belgesi bulunmuyorsa sizden; yapı ruhsatı, elektrik projesi (aydınlatma projesi de yeterlidir), ısı yalıtım raporu (TS-825), mimari proje, mekanik proje gibi belgeler isteniyor.

 Binanız, 2011 tarih öncesi inşa edildiyse, ilgili ruhsat ve projeleri bağlı bulunduğunuz belediyenin imar arşivlerinden temin edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder