10 Mart 2020 Salı

Gümrük Müşavirliği Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?


Ülkemizde kanunla kurulan ilk meslek gümrük müşavirliği olmaktadır. İthalat, ihracat, sanayi alanlarında çalışanlara hizmetler verir. Çalışanların dış ticaret işlemlerinde müşavirlik hizmetlerini takip eder. Yurt dışı merkezli işlemlerin yürütülmesinde gümrük müşavirleri dolaylı olarak temsilcidirler. Gümrükten geçmesi gereken eşyaların onaylanması ve eşyaları hakkında bu onay için belgelerin hazırlanmasında görevlidirler. Bunların yanında müsteşarlar tarafından verilen sorumlulukları da bulunur.

 Gümrük Müşaviri Vekaletnamesi

 Gümrük müşaviri dolaylı temsilci olarak işlem yapabilmesi için müşterisinden vekalet alması gereklidir. Gümrük Kanununda vekaletnamenin şartları yer alır. Faaliyetleri oluşturan eşya sahibi dış ticaret erbabı müşteri olarak tanımlanır. Müşteri vekaletname vererek Gümrük Müşavirini işlerin yürütülmesinde yetkilendirmiş olur.

 Gümrük Müşaviri Nasıl Olunur?

 Gümrük müşaviri olabilmenin ilk şartı iki yıl boyunca gümrük müşaviri olarak çalışmaktır. Bu işi yapabilmek için öncelikle TC vatandaşı olmak gereklidir. Bunun yanında kamu ve medeni hakları kullanma konusunda herhangi bir sorunu olmamalıdır. Gümrük Müşaviri olmak için:
 Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sebebi ile işlenen suçlardan dolayı hüküm giyilmemiş olması gereklidir.
 Memuriyetten çıkarılmamış olması şarttır.
 Belli bölümlerin fakültelerinden ya da yüksek okullarında lisans seviyesinde mezun olunmalıdır.
 İki senelik staj süresi tamamlanmalıdır.
 Gümrük mevzuatına ve gümrük konularına ilişkin konuları kapsayan sınavda belirli bir puan almakta şartlar arasında yer alır.

 Gümrük Müşaviri Ne İş Yapar?

 Kanunlarca belirlenen konularda gümrük müşavirliği görev ve sorumlulukları bellidir. Yurt dışı ile işlem yapmak isteyen firmaların gümrükleme işlemlerini yürütür. Tüm işlemlerin başlatılmasından sonuçlandırılmasına kadar olan süre gümrük müşavirine aittir. Danışmanlık, lojistik ve gümrükleme konularında müşterilerine yardımlar sunarlar. Gümrük müşavirleri özel üniversitelerde dış ticaret, ihracat ve ithalat konularında ders verme hakları da bulunur.

 Gümrük Müşaviri Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?

 İlgili eşyaları özelliklerine ayrılarak gümrük rejimine tabi tutar.
 İthalat işlemlerinden doğan vergilerin ödenmesinde görevlidir.
 Mevzuatlarda yer alan ilgili eşyaların ithalat sürecinde; bandrol, fon, stopaj gibi ek mali yükümlülükleri yerine getirir.
 Dış ticaret mevzuatına tabi olarak izin ve belgelendirme yapar. Bu şekilde eşyayı teslim alır.
 Tüm bu süreçlerin takip edilmesinde de yetkilidir.

 Gümrük Müşaviri Sınavı Nedir?

 Gümrük müşavirliği için yapılacak olan sınav başvuru şartları ile birlikte bir ay öncesinde duyurulur. Bu sınav iki aşamadan oluşuyor. İlk sınav ön eleme özelliğindedir. Resmi kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. İkinci sınavda ise mesleki yeterlilik değerlendirilmesi yapılır. Gümrük müşavirliği yardımcılığı için yapılan sınavlarda ise bir tanesi yazılıdır. Sınav konularının sadece yüzde 20’si genel yetenek ve kültür konularını içerir. Sınavın yüzde 80’lik kısmı ise gümrük kanunu ve mevzuata ilişkin konu başlıklarından seçilmektedir.

 Gümrük Müşaviri Olabilmek İçin Hangi Okullardan Mezun Olmak Gereklidir?

 Bu alanda meslek sahibi olabilmek için gümrük müşavirliği adayları şu okullardan birinden mezun olmalıdır.
 Hukuk
 İktisat
 İşletme
 Muhasebe
 Bankacılık
 Kamu Yönetimi
 Siyasal Bilgiler
 Endüstri Mühendisliği
 Lisans seviyesinde farklı bir bölümden mezun olanlar ise bu bölümlerden yüksek lisans seviyesinde mezun olmak gereklidir. Bunun yanında meslek yüksek okullarının Avrupa topluluğu, dış ticaret, gümrük gibi konularında uzmanlık programlarından mezun olmakta yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder