24 Eylül 2019 Salı

Bdt Anksiyete Bozukluğunda Kullanılır Mı?


Bilişsel davranışçı terapi, depresyon ve anksiyete bozuklukları da dahil olmak üzere birçok akıl sağlığı problemi için tercih edilen terapi yöntemlerinden biridir. Aslında, son on yılda yapılan geniş çaplı çalışmalar, BDT'nin insanların klinik kaygı bozukluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için güvenilir bir şekilde kullanılabilecek bir yöntem olduğunu göstermiştir.

 BDT insanların kendi duygusal sorunlarının üstesinden başarıyla gelmelerine yardımcı olmak için çalışan tüm yöntem, strateji ve tekniklerin bir birleşimidir. Terapinin bilişsel kısmı, düşünme veya öğrenmeyi ifade eder. Daha sonra, kişinin öğretileni alması, evde kullanması ve tekrarlama yoluyla beynin içine tekrar tekrar tekrar sokması, böylece otomatik veya alışılmış hale gelmesi gerekir.

 Okul Öğrenimi ile Aynı Süreç

 BDT eğitimi aslında okul veya kolej öğrenimiyle aynı süreçtir. Bazı yeni bilgiler veya beceriler öğretilir ve ardından onları öğrenirsiniz. Onları tekrarlama yoluyla yeterince iyi öğrendiğinizde farklı düşünmeye, hareket etmeye ve hissetmeye başlarsınız.

 Bu, sebat, pratik ve sabır gerektirir, ancak bir kişi bu terapiyle yapışıp pes etmediğinde, gözle görülür bir ilerleme oluşmaya başlar. BDT eğitiminin davranışsal bileşeni, klinik sosyal kaygısı olan insanlardan oluşan aktif ve yapılandırılmış bir terapi grubuna katılımı içerir. Davranış grubunda, insanlar gönüllü olarak hafif kaygıya yol açan ve esnek, istikrarlı, zamanlanmış bir şekilde ilerleyen pratik faaliyetlerde bulunurlar. Bu şekilde ilerleyerek, adım adım ve tekrar kullanımı sayesinde, sosyal durumlarda hissedilen endişe giderek azalır.

 Sosyal Kaygılı İnsanlara Terapi

 Davranışsal terapi grubu sadece sosyal kaygıları olan insanlardan oluşmalıdır. Başka duygusal sorunları olan insanlar bu gruba karıştırılmamalıdır. Sorunlar, her anksiyete bozukluğundan diğerine çok farklı olduğu için, davranış grubu ve faaliyetleri de farklılaşacaktır. Aynı zamanda, sosyal anksiyete davranış grubu, güven yaratır ve kişilerin kendi yetenek ve yetkinliklerine ilişkin olarak zihinlerinde daha rasyonel bir algı oluşturur. Davranış grubu, adım adım hiyerarşik bir şekilde yapılandırılmalı ve insanlar kendilerine özgü bireysel kaygı hiyerarşileri üzerinde aktif olarak çalışmadan önce ve sonra tutarlı bilişsel hatırlatıcılar içermelidir. Bu nedenle, sosyal kaygı için yapılan BDT diğer zihinsel sağlık sorunları için aynı bilgiyi içermez.

 Sorun Farklıysa Terapi Yöntemi Değişir

 Depresyon, panik bozukluğu veya yaygın kaygı bozukluğu için BDT'den farklı yöntem ve stratejiler geliştirilir. Bu nedenle, bilişsel davranışçı terapi, her zaman aktif, yapılandırılmış ve çözüm odaklı olmakla birlikte, söz konusu duygusal sorunun üstesinden gelmek için farklı yollar içerir. BDT, tüm bozukluklarda işe yarayan bir yöntem seti değildir. Bu nedenle, BDT'nin özellikleri veya detayları evrensel olarak geçerli değildir. Sosyal kaygı için bilişsel davranışçı terapi davranışları anlaşılmadığında ya da yerine getirilmediğinde, sosyal kaygı bozukluğu olan insanlar bu zayıflatıcı kaygı bozukluğunun üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları yardımı almayacaklardır.

 Kaygı Bozukluğu Olanlar

 Her bir zihinsel sağlık sorunu farklı olduğundan sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler farklı BDT yöntemlerine, stratejilerine ve yaklaşımlarına cevap verdikleri için profesyonel sosyal anksiyete hastalarına bu özel anksiyete bozukluğunun üstesinden gelme konusunda bilgi verilir. Bilişsel yeniden yapılandırma veya rasyonel düşünmeyi öğrenme bilişsel terapinin temel bileşenleridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder