24 Eylül 2019 Salı

Bdt (Bilişsel Davranışçı Terapi) Nedir


BDT son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz terimlerden biridir. Peki, bdt nedir? BDT; Düşünce, duygu ve davranışların etkileşimi üzerine odaklanmış durumda olan bir psikoterapi yöntemidir. Problem teşkil eden, uyumlu olmayan duygu, düşünce ve insan davranışların değiştirilmesinde uygulanmaktadır.
  Bilişsel davranışçı terapi; problem meydana getiren semptomları azaltmayı hedefler. Bununla beraberi düşünce biçimlerini yeniden yapılandırmayı amaçlar. Ayrıca problemlerle başa çıkmada etkin stratejiler öğretmeyi hedefleyen bilimsel bir psikoterapi yöntemi olma özelliği barındırır. Bilimsel bir zemin üzerine kurulan bu terapi tekniği, çoğu psikolojik rahatsızlıklarda etkili bir tedavi yaklaşımıdır.
  Nasıl Uygulanır?
  Önemli bir konu başlığı olan bdt nedir sorusunun ardından nasıl uygulandığı merak edilen diğer konudur. Bu tedavi tekniğinde; terapist ve danışan birey, beraber danışanın mevcut sorunu hakkında ortak bir yol izler. Bu doğrultuda mevcut problemin anlaşılmasını sağlarlar. Mevcut durumdaki problemde danışanın duydu, düşünce ve davranışlarını ortaya çıkarılır. Böylece problemlerin söz konusu kişinin günlük yaşamını nasıl/ne derece etkilediği belirlenir.
  Terapist ve danışan beraberce problemleri azaltmak için yeni amaçlar belirler. Belirledikleri amaçlar doğrultusunda; danışan seans esnasında edindiği bilgiyi uygulamalarla (ev ödevleri) pratiğe dönüştürür. Bir başka deyişle; kişiye öz kaynaklarından yararlanılarak problemlerle başa çıkma becerisi kazandırmak ilk amaçtır. Sonuç olarak terapi seansları arasındaki süreçte edinilen bilgiyi danışanın kendisinden uygulaması istenir.
  Terapi Ne Kadar Sürer?
  En çok sorulan bdt nedir sorusundan sonra uygulanması süresi merak uyandıran konu başlıklarından biridir. BDT yani diğer ifadeyle terapinin ne kadar süreceğini terapist ile danışan birlikte belirler. Terapinin iki - üç seansının sonrasında amaçlanan için bir tedavi süreci planlaması oluşturulur. Bazı danışan bireyler için 6-10 seans aralığı yeterli olabilmektedir.
  Ancak akut durum yahut da kişilik bozuklukları durumunda seanslar daha uzun sürebilmektedir. Seanslar akut bir sorun olmadıkça haftada bir gerçekleştirilir. Danışan birey kendini iyi hissettiğinde 10 yahut da 15 günde bir olacak şekilde seanslar planlanır. Bu süre, mevcut hastalığın derecesine ve bireyin motivasyonuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.
  Terapi Bittikten Sonraki Süreç Nasıl Gelişir?
 Terapi bittikten sonraki süreçte yaklaşık 10 seans sonrasında güçlendirme çalışmaları başlar. Söz konusu güçlendirme çalışmaları ara ara hastalığın gidişatı doğrultusunda yapılır. Bazı hallerde yalnızca ilaç tedavisi etkili olurken bazı durumlarda da psikoterapi yeterli olabilmektedir. Her iki tedavi senkronize biçimde yürütüldüğü taktirde bazı hastalıklarda daha etkili olabilmektedir.

 Bunun anlamı Bilişsel Davranışçı Terapi ilaç kullanılarak da uygulanabilmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) çocuk ve ergenlerde daha iyi sonuç verebilmektedir. Ancak kaygı, depresyon, hiperaktivite tedavisinde de oldukça etkili sonuç verebilmektedir Bu terapi çeşidinin bilimsel olarak psikolojik rahatsızlıklarda etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir.
  Tedavi Tekniğinin Fayda Sağladığı Hastalıklar Hangileridir?
  - Depresyon,
 - Uyku problemleri,
 - Cinsel işlev bozuklukları,
 - Travma sonrası stres bozukluğu,
 - Hastalık hastalığı,
 - Çift tedavileri ve aile terapileri,
 - Alkol ve madde bağımlılığı,
 - Yeme bozuklukları
 - Sosyal fobi gibi çeşitlilik gösteren önemli rahatsızlıklar üzerinde oldukça etkili sonuçlar yaratmaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder