25 Eylül 2019 Çarşamba

Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?


BDT olarak da bilinen bilişsel davranışçı terapi, güncel sorunlara ve semptomlara odaklanan bir terapi türüdür. Hasta ve terapist arasında iş birliğine dayalı bir ilişki içeren psikoterapiye sorun odaklı ve eylem odaklı bir yaklaşımdır.

 Hasta ve terapist sorunları tanımlamak, hedefleri belirlemek ve hastanın semptomlarını yönetmesine ve gelecekteki zorlukları önlemek için gerekli olan yeni becerileri geliştirmesine yardımcı olacak bir plan geliştirmek için aktif olarak birlikte çalışır. BDT, hastaların değişime yönelik aktif adımlar attığı kademeli bir süreçtir. BDT nedir sorusu tipik olarak ev ödevlerini içerir, böylece hastalar öğrendikleri becerileri günlük hayatta uygulama şansına sahip olurlar.

 Bilişsel Davranışçı Terapi Çocuklar ve Gençler İçin Neden Faydalıdır?

 Bilişsel davranışçı terapi, çocukların ve ergenlerin düşünceleri, duyguları ve davranışları arasındaki ilişkiyi keşfetmelerine yardımcı olur. BDT nedir ve nasıl birbirlerine bağlı olduklarını anlamalarına ve birbirleri üzerindeki etkilerini anlamalarına yardımcı olur. Örneğin, depresif bir genç sosyal durumlardan kaçınıyor olabilir, çünkü dışarı çıkmak istemiyordur. Bu süreçte, sosyal etkinliklere katılmamanın üzücü ya da yalnız duygularıyla bağlantılı ve desteklendiği bir davranış olduğunu öğrenebilirler.

 BDT Farkındalık Yaratır

 Bilişsel davranışçı terapi olumsuz düşünme konusunda farkındalık yaratır ve çocuklara ve ergenlere çeşitli stres faktörleriyle başa çıkma yollarını tanımlama ve öğrenme konusunda yardımcı olur. BDT, çocuklara ve gençlere, zorluklarını yönetmek için yeni beceriler geliştirme, zorluklarla başa çıkma ve gelecekteki engelleri önleme konusunda problem çözme fırsatı verir. Bilişsel davranışçı terapi, çocuklar ve ebeveynleri için terapistleriyle ortak bir ilişki kurmaları ve aktif olarak tedavileriyle meşgul olmaları için bir ortam yaratır. Bu terapi yöntemi depresyon, anksiyete bozuklukları, yeme bozuklukları, travma ve tiklere karşı etkilidir.

 BDT, doyurucu bir yaşam sürdürme, yıkıcı, yararsız davranışları azaltma ve sağlıklı davranışlar geliştirme yolunda yararsız düşünceleri tanımlamak ve bunlara meydan okumak için tasarlanmıştır. BDT yeme bozukluklarını tedavi etmek için kullanıldığında odak, yemeğin normalleşmesine ve şekil ve kilo ile ilgili problemli düşüncelerin zorlanmasına odaklanacaktır. Kaygıyı tedavi etmek için kullanıldığında, odak kaygılı düşüncelere meydan okumak ve kaygı uyandıran durumlardan kaçınmayı azaltmak olacaktır.

 Düşünceler, Duygular ve Davranışlar Arasındaki İlişkiler

 Bireyler, düşüncelerinin ne yaptıklarını ve davranışlarının ne düşündüklerini ve inandıklarını nasıl etkilediklerini etkilemeye dikkat etmeleri için teşvik edilir. Örneğin, bir sınavda kesinlikle başarısız olacağınızı düşünüyorsanız, ders çalışmamaya karar verebilirsiniz. Çalışmayarak, sınavda başarısız olma olasılığını artırabilir ve kesinlikle başarısız olacağına dair inancınızı pekiştirebilirsiniz. BDT nedir sorusu bu noktada yanı vericidir.

 Bu ilişkileri araştırmanın bir amacı, bu düşünce ve davranışları değiştirmenin ya da zorlamanın muhtemelen diğer düşünce ve davranışlarda değişikliklere yol açacağını vurgulamaktır. Beyin, etrafımızdaki bilgileri anlamaya ve sentezlemeye çalışmak için zihinsel kısayollar kullanır. Verimli olsa da, bu zihinsel kısayollar aşırı geniş ve çarpıtılmış düşüncelere yol açabilir. BDT'nin bir amacı yardım etmek yerine düşüncelerin ne zaman acı verdiğini tespit etmek ve bu düşünceleri destekleyen delilleri inceleyerek bu düşüncelere meydan okumaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder