29 Ekim 2019 Salı

Çocuklarınızın Dikkatini Artırmak İçin 13 Yöntem


Dikkat dikkat! Çocuğunuz ödevlerini bitirmekte zorlanıyor mu? Ya da başladığı bir işi yarım bırakma alışkanlığı mı var? Çocuklar yetişkinlerden daha kolay bir şekilde dikkatlerini cezbedici ve eğlenceli uyaranlara kaptırabilirler. Bu eğilimi doğru yönetebilmek için psikolog ve çocuk gelişim uzmanı Vidya Ragu’nun önerilerine kulak verebilirsiniz.
1. Dikkati geliştiren oyunlar oynayın ve egzersizler çözün: Çocuklar oyun oynayarak daha iyi öğrenirler. Dahası çocukların aktivitelerini eğlenceli hale getirmek her zaman işe yarar. Onları tabletlerden, dikkati dağıtan elektronik cihazlardan uzak tutun ve klasik oyun ve oyuncaklarla oynamalarını sağlayın. Dikkati geliştiren egzersizler ve bulmacalar da kullanabilirsiniz. Sözlü olarak oynanan grup oyunları da oldukça faydalı olur. Araştırmaların hem fikir olduğu üzere elektronik cihazlar çocukların dikkat sürelerini düşürmekte ve belleklerini zayıflatmakta. Bu cihazların yerine ne kadar doğru alternatifler sunabilirseniz o kadar iyidir.
2. Dikkat dağıtıcılardan arınmış bir çevre yaratın: Bazı çocuklar sakin ve sessiz ortamlarda iyi çalışırlar. Diğerleri ise kaotik ortamlarda verimli olabilirler. Çocuğunuzun hangi ortamda daha iyi odaklanabildiğini gözlemlemeniz gerekir. Bu konuda herkes için ideal olan tek bir reçete yoktur. Kimisi ferah ve geniş ortamlarda dikkatini toplar, kimisi ise daha küçük ve kapalı alanlarda. Çevre ile ilgili birkaç öneri: Sakinleştirici klasik müzikler ya da doğa sesi efektlerini deneyebilirsiniz. Çocuğunuzun odaklanmasına yardımcı olabilir. Çocuğunuzun çalışma alanından tüm elektronik cihazları çıkarın. Bu mümkün değilse de en azından kapalı olmalarını sağlayın. Eğer çalışması için bilgisayar kullanması gerekiyorsa gerçekten bu amaç için bilgisayar kullandığından emin olun. Çocuğunuzun çalışması sırasında ihtiyacı olabilecek materyallerin yakınında olması bunları aramak için çalışmasını bölmesini engelleyecektir. Kalem, silgi, not defteri, su, kalemtraş ya da yedek uç, başvuru kitapları gibi örnekler ilk akla gelenler. https://www.gookulu.com/cocuklarinizin-dikkatini-artirmak-icin/
3. Sağlıklı beslenme: Çocuğunuzun ne yediği çalışma performansı üzerinde birebir etkilidir. Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlara neden olan şekerli gıdalardan ve abur cuburdan uzak durmakta fayda var. Bol şekerli bir tatlı ya da kek onu an içerisinde mutlu edebilir ama etkisi bir süre sonra negatife dönüşecektir. Beslenme rejimi içerisinde yer alan yumurta, az yağlı kırmızı et, yeşil sebzeler, doğal meyveler ve badem gibi kuruyemişler çocuğunuzun genel sağlığına ve çalışma performansına olumlu katkı sağlayacaktır.
4. Onlara takip ettikleri bir rutin oluşturun: Çocuğunuzun günlük bir rutini olması ve günün belli bir saatinde mesela oyun saatinden sonra ders çalışacağını bilmesi onun çalışma motivasyonuna geçiş yapmasını kolaylaştırır. Bu rutin her gün saati saatine aynı olmasa bile her gün birbirini takip eden düzenli aktiviteler çocuğunuzun konsantrasyonuna yardımcı olur.
5. Kısa şekerlemeler konstrasyonu artırır. Okuldan eve gelişte ya da öğle saatlerinde 20 dakika kadar şekerleme yapan öğrenci çok daha iyi odaklanabilir. Bu uyku süresi uzarsa eğer çocuğunuz derin uykuya geçebilir ve istenen etkinin tam tersi elde edilebilir. Benzer şekilde çalışma esnasında belli aralıklarla kısa molalar vermek faydalı olabilir. Ancak bu aralar doğru zamanda olmazsa ters etki yaratabilir. Bunun önüne geçmek için derse oturmadan önce lavaboyu kullanmak, yaklaşmakta olan ara öğün acıkmasını dikkate almak gerekir.
6. Büyük işleri küçük görevlere bölün. Sayfalarca uzunluktaki ödevi bitirme hedefi çocuğunuzu demotive edebilir. Ona ara hedefler oluşturmak ve mesela her sayfayı, hatta her paragrafı bitirdiğinde tatmin duygusu yaşamasını sağlamak iyi bir yöntemdir. Bu yöntemi sadece dersler için değil ev işleri için de kullanabilirsiniz. Dağınık bir odayı tek seferde toplamasını istemektense önce dolabı toplamak, sonrasında okul kitaplarını ve çantalarını toplamak gibi küçük görevler daha uygun olacaktır.
7. Çocuğunuzun öğrenme şeklini öğrenin. (Görsel, işitsel, kinestetik) Her çocuk farklı şekilde öğrenir. Kimisi gördüklerini, kimisi ise işittiklerini daha iyi hatırlar. Çocuğunuzun öğrenme yöntemine uygun bir metot seçmeniz dikkatini toplamasını kolaylaştırdığı gibi öğrenme kalitesini de artırır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder