22 Ekim 2019 Salı

Bilişsel- Davranışçı Terapi (BDT) Nedir


Ruhsal sorunları açıklayan bdt nedir konu başlığında altında ruhsal sorunların nedenlerini araştırırken bilişsel- davranışçı terapinin psikoloji biliminin verilerine dayandığını da görebilirsiniz.
  Bilişsel- Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?
  1960’lı yıllarda Aaron T.Back tarafından ABD’de geliştirilen BDT, ilk başlarda depresyon tedavilerinde kullanılmıştır. Bu alandaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilen terapi metodu, ruhsal sorunları açıklamakta kullanılır. Öğrenme kuramlarına dayalı olarak sorunları çözümü için yöntemler geliştirilir. Bilimsel olarak etkinliği kanıtlanan bu terapi başarılı sonuçlar oluşturmaktadır.
  Bilişsel- Davranışçı Terapisinin Temel Varsayımı
  Genel olarak psikolojik sorunların altında yatan neden bireyin ruhsal davranışları ve durumunu etkileyen işlevsel olmayan ve çarpıtılmış düşüncelerdir. Bu terapide temel varsayım bu olumsuz düşüncelerin gerçekçi biçimde yeniden değerlendirilmesi ve değiştirilmesidir. Bu şekilde duygu ve davranışlar değişir ve iyileşme sağlanır.
 Kalıcı iyileşme ise kişinin temel olumsuz inançlarının değişmesi ile sağlanır. Bireyin ruhsal durumunu çökerten ana ve araç inanları değişmeden terapinin tamamlanması söz konusu değildir. Bu terapi ile sadece güncel sorunlar değil birey bütün yaşamı boyunca sorunları çözmekte kullanabileceği beceriler kazanır. Birey bu beceriler sayesinde;
 * Çarpık düşüncelerini saptayabilir
 * Kötü enerji veren inançlarını değiştirebilir
 * Çevreyle yeni ilişkiler kurabilir.
  Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Sorun ve Hastalıklarda Kullanılır?
  - Majör depresyon
 - Yaygın anksiyete bozukluğu ve panik bozukluk
 - Sosyal, agora, özgül gibi fobik bozukluklar
 - Madde bağımlılığı ve yemek bozuklukları
 - OKB ve TSSB
 - Kronik ağrı ve yorgunluk sorunları, stres yönetimi
 - Performans ve sınav kaygısı
 - Kişilik bozuklukları ve ilişki sorunları
 - Cinsel sorunlar ve çift- aile terapisi
  Bilişsel- Davranışçı Terapi Nasıl Uygulanır?
  Tüm dünyada da yaygın olarak kullanılan bdt nedir konu başlığında pek çok soruna yönelik uygulamalar yapılmaktadır. Terapiler tek başına, davranışçı terapiler ile entegre edilerek uygulanabildiği gibi ilaç tedavi ya da farklı yöntemlerle de bir arada kullanılabilir. Özellikle çift ve aile terapisinde etkin kullanımları bulunuyor. BDT sadece patoloji ile ilgilenmez. Bunun yanında;
 * koruyucu ruh sağlığı
 * stres yöntemi
 * problem çözme
 * yeni beceriler edinme alanlarında da etkilidir.
 7’den 70’e herkese uygulanabilir. Bu terapinin amacı bireyin sıkıntı veren düşüncelerinin saptanması ve bu düşüncelerin gerçekçi olup olmadığını incelemektir. Birey uygunsuz düşüncelerini değiştirmeye başladığında kendini daha iyi hissedecektir. Bu terapi de davranış değişikliği ve sorun çözme en çok ele alınan konu başlıklarıdır.
  Bilişsel- Davranışçı Terapisinde Bilinmesi Gerekenler
  - Hedef/ problem odaklı olan bdt nedir terapilerinde uzun uzun konuşmalar yapılmaz.
 - Danışanın aktif olarak sorumluluk üstlenmesi gereklidir. İşbirliği içinde terapilerin yürümesi verimli sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
 - Danışan yaşadığı sorunlara ve kendisine karşı formülasyonlar üretir.
 - Terapilerde her zaman şimdiki zaman önemlidir.
 - Değişim için bir takım teknikler kullanılır.
 - Terapilerde psiko eğitsel çalışmalar yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder