29 Ekim 2019 Salı

Boşanma Süreci Hukuki Açıdan Nasıl İşlemektedir


2019 yılı içerisinde, Avukatlık için asgari ücretler tarifesi açıklandı. Yürürlüğe giren ilgili ücret tarifesine göre boşanmak için, avukata verilecek boşanma avukatı ücretleri de belli oldu. Bu ücretler, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi olarak; Resmi Gazete'de yayımlanarak, uygulamaya konuldu.
  Avukatlık ücretlerinin tayin ve de takdirinde, 19/3/1969 tarihli ve de 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve bu tarife hükümleri uygulanmaktadır.
  Yeni Dönem Avukat Ücretleri Ne Kadar Oldu?
  2019 avukatlık asgari ücretler tarifesine göre, farklı iş kollarında bazı fiyat değişiklikleri gerçekleşmiştir. Avukata büroda sözlü danışma ücreti, ilk bir saate kadar 375 TL oldu. Takip eden her saat için ise, 218 TL olarak belirlenmiştir. Çağrı üzerine gidilen yerde, sözlü danışmanın ücretiyse; bir saate kadar 750 TL olarak belirlendi. Takip eden her saat içinse, 375 TL oldu.
  Boşanma Avukat Ücretleri Ne Kadar?
  Boşanma için, 7 bin 980 TL; nafaka davası takibi içinse, 5 bin 100 TL olarak belirlenmiştir. Yeni tarifeye göre, evliliklerini sonlandırmak için; bir avukattan yardım isteyenler, anlaşmalı boşanmalar için 6 bin 170 TL ödeyecek. Çekişmeli davalarda ise, 7 bin 980 TL ödenecek. Boşanma avukatı ücretleri davalara göre değişmektedir.
  Çekişmeli ve Tazminat İstemli Davalar
  Avukatlar; çekişmeli veya maddi ve manevi tazminat istemli davalarda, tazminat değerinin yüzde 15'ini alacaktır. Avukatın bu tür davalarda tazminattan alacağı ücret, 6 bin 310 TL'den daha aşağı olmamak üzere belirlenmiştir. Alt sınır; nafaka davalarında, 5 bin 100 TL; nişan bozulmasından doğan davalarda, 6 bin 170 TL'dir. Yine bu davalarda da, avukat tarafından; dava değerinin yüzde 15'ine bakılacaktır.
  Boşanma Davası Nasıl Açılır?
  Boşanma nedenleri tespit edildikten sonra, dava dilekçesi de; buna göre hazırlanmalıdır. Boşanma avukatı ücretleri haricinde, maddi olarak; tarafların, birbirlerinden tazminat vb. gibi farklı talepleri de olabilir. Tüm bu talepler de, netleştirilmelidir. Boşanma davası açmak isteyen kişi, özellikle şu sorular üzerine düşünerek; taleplerini netleştirmelidir:
 - Çocuk üzerinde; bir velayet hakkı talebi var mı?
 - Nafaka talepleri var mı?
 - Yeni Medeni Kanun’a göre, bir mal paylaşımı yapılması talebi var mı?
 - Maddi veya manevi tazminat talebi var mı?

 Bu sorulara, boşanmak isteyen kişi; dava açmadan önce yanıt bulmalıdır. Ulaşılan olgulardan ve taleplerden hareketle, açılacak davanın hukuki temeli tespit edilir ve de dava dilekçesi yazılır. Boşanma avukatı, dava dosyasını hazırlamaya başlar.
  Bir dava dosyasında, yeterince dilekçe sureti ve iddiaları güçlendirecek delillerin yer alması gereklidir. Deliller, yazılı delil niteliğinde ise, yazılı delillerin mutlaka dava dosyasına fiziken de konulması gerekir. Eğer, o an ulaşılamayacak bir yerdeyse; dava dilekçesi içeriğinde, yazılı delillerin bulunduğu yer gösterilir. Mahkemeden, delilin getirtilmesi istenir.
  Deliller, tanık beyanına dayanılıyorsa; tanıkların adı, soyadı ve adresleri, mahkemeye dava dosyası içerisinde bildirilmelidir. Adliyede, dava harç ve giderleri vezneye yatırılarak; dosya teslim edilir ve boşanma davası açılmış olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder