9 Ocak 2020 Perşembe

Tercüme, Çeviri Alanında Yürütülen Sempozyum ve Konferanslar

Tercüme, çeviri sektöründe yaşanan gelişmeleri ilgililere aktarmak noktasında üniversitelere oldukça önemli görevler düşüyor. Henüz bir mesleki ticaret odası bulunmayan tercümanlar, dünyada yaşanan gelişmeleri ve mesleklerindeki yenilikleri üniversiteler tarafından düzenlenen etkinliklerde öğrenebilir. Üniversitelerin mütercim tercüman yetiştiren bölümleri, düzenledikleri sempozyum ve konferanslar ile hem yeni tercüman olacak bölüm öğrencilerine hem de sektörde faal olarak çalışanlara güncel bilgileri ulaştırmaya çalışıyor. Tercümanlar, düzenlenen bu sempozyum ve konferanslar sırasında meslektaşları ile iletişime geçme fırsatı da yakalar. Bu etkileşim esnasında; sektörde yaşanan sorunları dile getirme olanağı bulunabileceği gibi İzmir,İstanbul, Ankara tercüme fiyatları konusunda fikir alışverişi yaparak ortak bir birliği yakalama olanağı dahi elde edilebilir.
Çeviri sektörü henüz bir odaya sahip olmama nedeni ile birlikte hareket edememe sorununu yaşıyor. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra çalışma yaşamına atılan tercümanlar, yaşadıkları sorunları ve karşılaştığı problemleri kiminle paylaşıp çözüm arayacağını bilemiyor. Bu aşamada bir birliktelik yakalamak için TURÇEF ve irili ufaklı birçok çeviri derneği destek oluyor. Özellikle sektörde yaşanan gelişme ve yenilikleri çevirmenlere aktarmak için zaman zaman sempozyum ve konferanslar düzenleniyor. Bu etkinliklerde; sektörde farklı diller için yenilikler, noter ile ilişkilerde dikkat edilmesi gerekenler, özelde bir dil ile ilgili çeviride dikkat edilecekler, çeviri cihazları yada simultane çeviri sistemleri için yenilikler bilgi olarak ilgililere aktarılabiliyor. Çeviri sektörü gelişimi için hem ülkemizde hem de dünyada, sempozyum ve konferans için önemli görev üniversiteler tarafından alınıyor.
Dil yada çeviri alanında ülkemizde de dünyada da her yıl geleneksel olarak düzenlenen sempozyum ve konferanslar var. Sektörün önemli aktörü olan çevirmenler, imkanları ölçüsünde bu etkinliklere katılarak sektörde yaşananlara uzak kalmadan çalışma yaşamını sürdürmelidir. Türkçe Fransızca çeviri, Türkçe İngilizce çeviri, Türkçe Almanca çeviri gibi sektörlere özel bilgilendirmeler bu etkinliklerde yapılabiliyor. Üniversiteler, çeviri dernekleri, TURÇEF gibi kurumlar ülkemizde tercüme sektörüne yönelik sempozyum yada konferans düzenleyen en önemli kurumlar oluyor. Dil yada çeviri konferansı olarak düzenlenen etkinliklere katılan tercümanlar, mesleklerini yerine getirirken yaşanan gelişme ve yeniliklere de hazır hale geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder