9 Ocak 2020 Perşembe

Avrupa’da En Çok Konuşulan Dil Hangisidir?

Dünya genelinde en fazla ülkede kullanılmakta olan dil İngilizce olduğu düşünüldüğünde Avrupa için de aynı sonuçla karşılaşacağımız düşünülebilir. Ancak yapılan araştırmalar bu durumun böyle olmadığını açıkça gösteriyor ve ufak da olsa bir fark ile Almanca dili öne çıkıyor. Güçlü ekonomik yapısı ile Avrupa Birliği’nin önemli üyesi olan Almanya’nın dili, Avrupa genelinde en çok konuşulan dil olma başarısını elde etmiş görünüyor.  Ülkemizde‘de Almanca çeviriler, tercüme bürolarının en çok karşılaştığı dil oluyor. Elbette bu durumun nedeni olarak Almanya’da yaşamakta olan oldukça kalabalık bir Türk nüfusu gösterilebilir. Almanca metin çeviri işleri; Türk vatandaşlarımızın belge ihtiyaçları için ortaya çıkabildiği gibi, Almanya ile sürekli büyümekte olan ticaretimiz neticesinde gümrük işlemleri için firmalar tarafından istenerek ortaya çıkabiliyor.
Dünyada hangi diller en fazla kullanılıyor yanıtına hem kullanılan ülke sayısı, hem kullanan insan sayısı boyutunda farklı sıralamalarla yanıt verilebilir. Dillerin ülkelerde kullanımına bakarsak; günümüzde İngilizce 110, Arapça 60, Fransızca 51, Çince 33 ve İspanyolca 31 ülkede konuşulurken Türkçe ancak 8 ülkede kullanılıyor. Elbette dilleri kullanan nüfuslara bakarak bir sıralamaya gidilirse Çince, Çin’in kalabalık nüfusu sebebi ile avantaj elde ediyor. Ancak 50 milyon üzerindeki insanın kullandığı 23 dil olduğunu belirterek; İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca gibi dillerin bu listede de kendine yer bulduğunu belirtmek gerekir. Avrupa genelinde ise nüfusa göre %16’lık bir oranda en fazla konuşulan ana dilin Almanca olduğu araştırmalarla belirlenmiş. İngilizce ve İtalyanca %13 ile Almanca’nın gerisinde kalıyor. Avrupa ülkeleri arasında ikinci dil olarak ise yüzde 38 ile İngilizce, yüzde 12 ile Fransızca ve yüzde 11 ile Almanca var. Bu durum Almancayı Türkçeye çevir işlerindeki yoğunluğun sebebini bir parça kanıtlıyor.
Yıllardır Avrupa Birliği’ne üyelik noktasında çaba gösterirken, Avrupa’nın yapısı noktasında da bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bu durum dil noktasında da kendini gösteriyor. Güçlü Almanya, dil konusunda da güçlü olduğunu Avrupa ülkelerinde kullanılan fazla dil olmasıyla gösteriyor. Tercümanlara Almanca çeviri yap isteği gelenler bu yapı bozulmadığı sürece fazla olmayı sürdürebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder