18 Aralık 2019 Çarşamba

Çocuğumu disiplinli olarak en iyi nasıl yetiştirebilirim


Ebeveyn olarak görevlerinizden birisi de çocuğunuza nasıl disiplin içerisinde davranması gerektiğini öğretmektir. Bu zaman ve sabır gerektiren bir iştir. Bununla beraber etkili ve sağlıklı eğitim yöntemlerini öğrenmek işinizi kolaylaştıracaktır. Büyüyüp gelişen çocuklarınızı eğitmek için kullanabileceğiniz ve Amerikan Pediyatri Akademisi’nin (American Academy of Pediatrics, AAP) önerdiği olumlu disiplin stratejilerine yönelik tavsiyeleri aşağıda sizin için derledik.
Çocuklarda işe yarayan 10 disiplin stratejisi
AAP çocuklarınıza davranışlarını kontrol etmelerini öğretecek, bir yandan sağlıklı gelişimlerini teşvik ederken bir yandan da onları tehlikelerden koruyacak olumlu disiplin stratejilerini kullanmanızı önermektedir.
Gösterin ve anlatın: Çocuklara neyin doğru neyin yanlış olduğunu sakin sözler ve davranışlarla öğretin. Çocuklarınızda görmek istediğiniz davranışları siz sergileyin.
Sınırlar koyun: Çocuklarınızın takip edebileceği açık ve tutarlı kurallar koyun. Bu kuralları onlara anlatırken, yaşlarını göz önünde bulundurarak, anlayabilecekleri kelimeleri kullanın.
Bedeller koyun: Eğer doğru davranmazlarsa bedelinin ne olacağını sakin ve kararlı bir şekilde açıklayın. Örneğin eğer oyuncaklarını toplamazsa günün geri kalanı boyunca onları kaldıracağınızı ve oynamayacağını anlatın. Eğer toplamazsa bu dediğinizi yapın. Birkaç dakika sonra onları geri vererek sözünüzden caymayın. Fakat şunu da unutmayın, çocuğunuzun gerçekten ihtiyaç duyduğu şeyleri -örneğin yemeğini- ondan bu şekilde esirgemeyin.
Onları dinleyin: Dinlemek önemlidir. Bir sorunu çözmede yardımcı olmadan önce çocuğunuzun anlatacaklarını bitirmesini bekleyin. Yaramazlıkların belirli bir düzen sergilediği durumları yakalamaya çalışın, örneğin çocuğunuz belki de kıskandığında bu şekilde davranıyordur. Böyle bir durum tespit ettiğinizde çocuğunuza hemen bedel ödetmeden önce onunla konuşun.
Onlara ilginizi verin: Etkili bir terbiyenin en güçlü silahı ilgidir – olumlu davranışları perçinleyen ve olumsuzlardan caydıran şey ilgidir. Unutmayın, bütün çocuklar ebeveynlerinin ilgisini isterler.
İyi şeyler yaptıklarında fark edin: Çocukların yanlış davrandıklarını fark etmeleri gerektiği kadar, doğru davrandıklarını da fark etmeleri gerekir. Çocuğunuzun olumlu davranışlarını fark edin ve bunu ifade edin, örneğin terbiyeli davrandığında veya uslu durmayı denediğinde bundan övgüyle bahsedin. Bu konuda ifadelerinizin açık ve net olduğundan emin olun (örneğin: “Vaay, aferin oyuncağını kaldırmışsın!”).
Tepki vermemeniz gereken anları bilin: Çocuğunuz tehlikeli bir şey yapmadığı ve iyi davranışlarına yönelik olarak yeterince ilgi gördüğü sürece, kötü davranışlarını görmezden gelmek bazen onları durdurmanın en iyi yöntemi olabilir. Bazı kötü davranışların görmezden gelinmesi çocuklara davranışlarının doğal sonuçlarını öğretebilir. Örneğin eğer çocuğunuz kurabiyelerini bilerek yere atıyorsa, kısa sürede elinde yiyecek hiç kurabiye kalmaz. Eğer oyuncağını fırlatıp kırarsa, onunla oynayamaz. Çocuğunuz çok geçmeden kurabiyelerini yere atmaması ve oyuncaklarını fırlatmaması gerektiğini anlayacaktır. https://www.gookulu.com/cocugumu-disiplinli-nasil-yetistirebilirim/

Belaya hazır olun: Çocuğunuzun sorun çıkarabileceği durumlar için önceden hazırlıklı olun. Onları yaklaşan önemli faaliyetler konusunda bilgilendirin ve nasıl davranmalarını istediğinizi açıklayın.
Kötü davranışları yönlendirmeyle engelleyin: Bazen çocuklar sıkıldıkları için ya da belirli bir durumda başka türlü nasıl davranacaklarını bilmedikleri için yaramazlık yaparlar. Böyle durumlarda çocuğunuza yapacağı başka bir şey bulun.
Uzaklaştırma cezası verin: Uzaklaştırma cezası özellikle belirli bir kuralın ihlal edildiği durumlarda etkili olabilir. Bu disiplin aracı, çocuklara durmazlarsa uzaklaştırma cezası alacakları söylendiğinde ve neyi yanlış yaptıkları fazla duygu göstermeden birkaç kelime ile açıklandığında etkilidir. Bu cezayı verdiğinizde çocuğunuzu ortamdan belirli bir süre boyunca uzaklaştırmış olursunuz (örneğin çocuğun her bir yaşı için bir dakika uzaklaştırma iyi bir süre ortalamasıdır). 3 yaşından itibaren çocuğunuzun ne kadar bir süre için uzaklaştırılacağına kendisinin karar vermesini isteyebilirsiniz. (Örneğin: “Hemen odana git, kendini hazır ve uslu hissettiğinde gelebilirsin.”) Bu strateji çocuklara kendilerini idare etme yeteneği kazandırabilir ve gençlerde de etkilidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder