12 Kasım 2019 Salı

Bdt Eğitiminde Kazanılan Beceriler Nelerdir


BDT eğitimi hakkında bilgilendirme yapmadan önce BDT'nin ne olduğu, neden uygulandığı konularına açıklık getirmek gerekiyor. BDT, 1960'larda Amerika'da geliştirilen ve bilimsel verilerle kişinin olumsuz yöndeki düşünce ve duygularının pozitif anlamda değiştirme terapilerinin toplamıdır. Uygulanma amacı; kişiyi genel hayatı içerisindeki yaşadığı olumsuz düşünme biçiminden sıyırarak, daha pozitif düşünmesini sağlamak ve insanlarla olan ilişkilerini olumlu yönde değiştirmektir.
  Bilim dünyasında da farklı bir yere sahip olan BDT eğitimi, dünya genelinde en çok kullanılan psikoterapi yöntemleri içerisinde yer alıyor. Başarısı her alandan kabul gören BDT, gün geçtikçe de gelişimler yaşayarak önemli sorunların çözülmesinde katkılar sağlamaktadır.
  BDT Eğitimlerindeki Amaç Ne Olabilir?
  BDT eğitimindeki ana amaç katılımcıların uygulamalı beceriler kazanmasıdır. Bu uygulamalı beceriler, katılımcıların kendi vak'a programlarında kullanabilmesi için verilir. Katılımcı bir psikolog ise mesleki becerilerini geliştirip uygulama alanda karşılaşacağı vak'alarda farklı bakış açıları edinir. Böylece karşılaşmış olduğu soruna bilimsel yaklaşım sergileyip, değişimin başlamasına önemli bir görev görür. Katılımcı birey bir psikiyatrist ise önemli deneyimler elde eder. Alanı içerisinde davranış konusunda gelişimler sağlar.
  BDT'nin Kişiler Üzerinde Etkisi Ne Kadardır?
  Psikoloji dünyasında her geçen gün farklı kuramlar, gelişim gösterir. Bu kuramların gelişimi elbette bu alanda uzman olan kişilerin katkılarıyla sağlanır. BDT eğitimi de kişinin beceriler kazanmasını ve kendi çözüm yolunu bulabilmesini, dolaylı yönden de psikoloji dünyasına katkılarda bulunmayı hedefler. BDT bu yönden vak'alara derin bir bilimsel yaklaşım sergileyerek önemli kazanımlar alınmasını sağlar. Bu yönden bu terapiyle karşı karşıya kalan kişilik bozukluğuna sahip bireyler, depresyondaki kişiler ve diğer problemli insanlar düşüncelerini olumlu yöne çekmeyi öğrenirler. Kısacası BDT bir yandan kişiye düşüncelerini değiştirme becerisi kazandırırken bir yandan kendisi değişimi sağlar.
  BDT Eğitiminde Terapi Becerisi Ne Kadar Kazanılır?
  BDT eğitimlerine katılım sağlamak isteyenlerin en çok sordukları soruların başında, eğitimde ne tür kazanımlar elde edebilecekleri üzerinedir. Her eğitimde olduğu gibi katılımcının isteği burada da büyük bir önem taşır. Katılımcının isteği, beceri kazanma merakı BDT eğitiminin onun için başarılı geçmesini sağlar. En başta, kişi teorik bilgilerini geliştirme imkanı bulur. Bunun dışında daha önceden sahip olduğu ve BDT eğitiminde kazandığı teorik bilgileri, nasıl daha iyi uygulamaya koyabileceği hakkında çeşitli bilgilerin sahibi olur. BDT eğitimi kişilere 'uygulama şu yoldan yapılır' becerisi kazandırmak yerine, tüm uygulama yöntemlerini öğreterek katılımcının kendi yöntemini keşfetmesini sağlar.
  Zaman Yönetimi Becerisi
  Yeni başlayan terapistlerin genellikle en çok zorlandıkları konular, zaman yönetimi becerisidir. Çünkü sorun yaşayan kişi sayısı dünya genelinde sadece bir kişi olmayacaktır. Aynı zamanda bütün terapistler sadece bir kişinin ruhsal sağlığının kazanılması için çalışmalar yürütmemektedir. Çok farklı şekillerde vak'a durumları yaşanabilir. Bu vak'aların sayısı da beklenmedik şekilde çoğalabilir. Kişi BDT eğitimi ile zamanı nasıl daha iyi yönetebileceği konusunda beceriye sahip olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder